ANO vijesti

The latest news from the Joomla! Team

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

20190723 132030

Susret Andrijašević – Braumiler 

Zajedničkim aktivnostima i saradnjom do kvalitetnijeg nadzora

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Uroš Andrijašević, zajedno sa saradnicima, sastao se danas u Podgorici sa direktorom supervizije osiguranja austrijskog regulatora finansijskih usluga - FMA, Piterom Braumilerom.

 Tokom sastanka razmijenjene su informacije o rezultatima koje je sektor osiguranja ostvario u Crnoj Gori i Austriji u prethodnoj i dosadašnjem dijelu tekuće godine. S tim u vezi, pozdravljen je progres koji sektor osiguranja ostvaruje u obje zemlje, a naročito je ukazano na činjenicu da je bruto premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine u Crnoj Gori veća za 13 procenata u odnosu na uporedni period prethodne godine.

 ‘’Veoma cijenimo spremnost austrijskog regulatora da pruži svu neophodnu podršku Agenciji za nadzor osiguranja, naročito u kompleksnom i zahtjevnom procesu prilagođavanja novom regulatornom okviru Solventnost 2, koji je naša zemlja u obavezi da primjenjuje danom članstva u EU. Osim toga, iskustva koja Agencija za nadzor osiguranja ima u dijelu zajedničkih kontrola poslovanja austrijskih društava u Crnoj Gori koje su sprovedene sa predstavnicima FMA, značajna su za efikasniji i sveobuhvatniji nadzor nad poslovanjem tržišta osiguranja. Drago nam je da je prihvaćena naša inicijativa za ponovnu zajedničku kontrolu subjekata nadzora, vjerovatno već u narednoj godini’’, istakao je Andrijašević.

 Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima na sprovođenju prve Kvantitativne studije uticaja, koja će do kraja godine biti sprovedena u Crnoj Gori, zatim o brojnim normativnim aktivnostima kad je sektor osiguranja u pitanju, te posebno o pokazateljima poslovanja austrijskih osiguravajućih kompanija u Crnoj Gori, kao i rezultatima nadzora nad radom i poslovanjem tih kompanija.

Načelno je dogovoren rad na izmjenama i dopunama Memoranduma o razumijevanju, kao i brojnim drugim modalitetima saradnje, uključujući razmatranje programa privremene razmjene zaposlenih između dva regulatorna organa.

 

Obavještenje o terminu polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju

Obavještavaju se prijavljeni kandidati da će se stručni ispit za obavljanje poslova zastupanja i posredovanja u osiguranju održati 26.07.2019.godine  u 18h (umjesto u 13h kako je bilo objavljeno ranije) na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), adresa Donja Gorica bb, Podgorica u amfiteatru AS.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

273

Savjet Agencije za nadzor osiguranja je na danas održanoj 273. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Uroš Andrijašević, između ostalog razmotrio i utvrdio Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja u Crnoj Gori za 2018. godinu. Savjet je ocijenio da je stanje na tržištu osiguranja stabilno, sa nastavkom pozitivnih trendova u kretanju glavnih pokazatelja na crnogorskom tržištu osiguranja u 2018. godini.

Prema Izvještaju koji je utvrđen, a koji će biti dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje, devet društava za osiguranje, od čega pet društava koja su obavljala poslove neživotnih osiguranja i četiri društva za osiguranje koja su obavljala poslove životnih osiguranja, ostvarila su ukupnu bruto fakturisanu premiju u iznosu od 86,8 mil. EUR u 2018. godini, što predstavlja rast od 6,2% u odnosu na 2017. godinu. Gustina osiguranja (bruto premija po glavi stanovnika) iznosila je 139,6 EUR i zabilježila je rast od 6,2% u poređenju sa 2017. godinom.

Sektor osiguranja je i u 2018. godini nastavio profitabilno poslovanje i to svih devet društava za osiguranje, pa je ukupna neto dobit iznosila 7,1 mil. EUR. Vrijednost ukupne aktive na dan 31. 12. 2018. godine na nivou svih društava za osiguranje iznosila je 212 mil. EUR, što predstavlja rast od 2,3% u odnosu na vrijednost ukupne aktive na isti datum prethodne godine. Investicije crnogorskih osiguravača u dugoročne i kratkoročne obveznice Crne Gore su na dan 31. 12. 2018. godine iznosile 138,7 mil. EUR, što je za 8,7% više u odnosu isti period prethodne godine.

Tehničke rezerve, kao rezervisani dio sredstava namijenjen za pokriće obaveza iz obavljanja poslova osiguranja, na dan 31. 12. 2018. godine, na nivou svih društava za osiguranje iznosile su 128,5 mil. EUR, što predstavlja rast od 4,9% u odnosu na 31. 12. 2017. godine.

Svih devet društava za osiguranje na tržištu osiguranja u Crnoj Gori je bilo kapitalno adekvatno i likvidno, dok je pokazatelj solventnosti osiguravača, kao indikator sposobnosti istih da raspoloživim novčanim sredstvima blagovremeno izmiruju sve obaveze, na nivou tržišta ostvario prosječnu vrijednost od 1,8.

Posmatrano na nivou cjelokupnog tržišta osiguranja ostvaren je visok nivo pokazatelja ažurnosti u rješavanju šteta od 92,7%.

 

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju

Obavještenje o organizovanju vanrednog ispitnog roka u julu mjesecu i o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o tačnom vremenu i mjestu održavanja ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije u rubrici Stručni ispit - zastupnici i posrednici.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti sekretaru komisije Zorki Marković na broj tel.: 020/513-502.

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o tačnom vremenu i mjestu održavanja ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije u rubrici Stručni ispit - zastupnici i posrednici.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti sekretaru komisije Zorki Marković na broj tel.: 020/513-502.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map