ANO vijesti

The latest news from the Joomla! Team

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o tačnom vremenu i mjestu održavanja ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije u rubrici Stručni ispit - zastupnici i posrednici.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti sekretaru komisije Zorki Marković na broj tel.: 020/513-502.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

•    Zajednički rad na prilagođavanju novom regulatornom okviru Solventnost 2
•    Partnerstvo u izradi i implementaciji Strategije snaženja kulture osiguranja u Crnoj Gori
•    Tržište osiguranja u Crnoj Gori stabilno

30012019 02Tokom današnjeg sastanka rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja sa rukovodstvom Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, kao i izvršnim direktorima i predstavnicima društava za osiguranje, dogovorene su zajedničke aktivnosti u daljoj saradnji na polju regulative i funkcionisanja tržišta osiguranja u Crnoj Gori.

S tim u vezi, a u cilju prilagođavanja novom regulatornom okviru Solventnost 2, što je jedna od obaveza u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji u okviru poglavlja 9 – Finansijske usluge, prihvaćena je inicijativa Agencije za nadzor osiguranja za zajednički rad sa predstavnicima tržišta u okviru radne grupe za izradu novog Zakona o osiguranju, kojim će novi regulatorni okvir biti implementiran u Crnoj Gori.

Takođe, imajući u vidu potrebu za daljim snaženjem kulture osiguranja u Crnoj Gori, kao i boljoj informisanosti građana o prednostima osiguranja, dogovoreno je partnerstvo na relaciji Agencija za nadzor osiguranja – Nacionalni biro osiguravača – društva za osiguranje, u cilju izrade strateškog dokumenta, koji će definisati generalne ciljeve i aktivnosti na dostizanju tih ciljeva, nakon čega treba da uslijedi implementacija strategije.

Predstavnici tržišta osiguranja su predstavili inicijative za unapređenje tržišta osiguranja, kao i za stvaranje još povoljnijeg poslovnog ambijenta u ovoj oblasti, o čemu će se, nakon detaljne analize svake inicijative i komunikacije sa nadležnim organima u dijelu finansijskog sektora, Agencija za nadzor osiguranja odrediti.

Konstatovano je da je tržište osiguranja stabilno, uz velike šanse za dalje unapređenje i razvoj tržišta. Naročito je, u kontekstu razvoja, apostrofiran značaj kontinuiranog rasta stopa dobrovoljnih osiguranja, što je jedan od ključnih pokazatelja jačanja tržišta osiguranja.

30012019 03

Obavještenje o visini maksimalne kamatne stope za obračun matematičke rezerve

Obavještenje o visini maksimalne kamatne stope za obračun matematičke rezerve možete preuzeti ovdje.

Održana 265. sjednica Savjeta Agencije za nadzor osiguranja

29012019 01Savjet Agencije za nadzor osiguranja, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, Uroš Andrijašević, održao je danas 265. sjednicu.

Na sjednici je, pored ostalog, na osnovu  preliminarnih podataka koje u okviru redovnog izvještavanja društva za osiguranje dostavljaju Agenciji, konstatovano da su, zaključno sa trećim kvartalom prošle godine, društva za osiguranje fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 64,8 miliona eura, što predstavlja rast od 6% u odnosu na uporedni period 2017. godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu i dalje je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, sa učešćem od 43,1% u ukupnoj bruto premiji, te najviše ostvarenim nominalnim rastom od 1,4 miliona eura.

Dobrovoljna osiguranja, koja su jedan od glavnih parametara razvoja tržišta osiguranja bilježe značajne stope rasta u kontinuitetu, najviše dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje motornih vozila – kasko, kao i osiguranje života. 

Na nivou sektora osiguranja, za devet mjeseci 2018. godine ostvaren je pozitivan bruto rezultat u iznosu od 6,9 miliona eura, prema preliminarnim rezultatima.

Obavještenje o rezultatima polaganja stručnog ispita za posrednike, odnosno zastupnike u osiguranju, održanog dana 28. novembra 2018. godine, na Univerzitetu Donja Gorica, Podgorica

Obavještavaju se kandidati koji su 28. novembra 2018. godine polagali stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju, da rezultate polaganja mogu pogledati OVDJE.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map