Obavještenje: Održan je okrugli sto na temu „Osiguranje u poljoprivredi“

1

U Hotelu Ramada u Podgorici 15. 10. 2014. godine održan je okrugli sto na temu „Osiguranje u poljoprivredi“ u organizaciji Agencije za nadzor osiguranja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, gospodin Branko Vujović, u uvodnom izlaganju ukazao je na značaj osiguranja u poljoprivredi, kao i na nizak nivo razvijenosti ove vrste osiguranja, o čemu govori podatak o broju sklopljenih polisa od 2012. godine do danas. U svom izlaganju pozvao je osiguravajuće kompanije u Crnoj Gori da pokažu više inicijative za dalji razvoj ove vrste osiguranja,   obzirom da njihove matične kompanije djeluju na tržištima gdje funkcionišu modeli subvencionisanja premije osiguranja u poljoprivredi. Za sada je interesovanje za ovu vrstu osiguranja pokazalo samo Lovćen osiguranje AD Podgorica, koje je u svoj portfelj uključilo određene vidove zaštite poljoprivredne proizvodnje od nepredviđenih rizika.

33

Prisutni na okruglom stolu imali su priliku da čuju iskustva u oblasti osiguranja u poljoprivredi, i da se upoznaju sa budućim trendovima kroz izlaganja predstavnika: turskog osiguravajućeg pula (TARSIM), novoformiranog društva za reosiguranje Europa Re (projekat Svjetske banke), Zavarovalnice Triglav iz Slovenije, Lovćen osiguranja AD Podgorica, Svjetske banke, Hidrometerološkog zavoda Crne Gore i Crnogorske komercijalne banke. Doprinos su dali i prisutni poljoprivrednici koji su iznijeli iskustva u pogledu postojećeg sistema subvencionisanja premije osiguranja u prethodnom periodu i inicijative za pokriće rizika koji nijesu predviđeni proizvodima koji se trenutno nude na tržištu Crne Gore.


Ključne poruke sa okruglog stola su da je za zadovoljavajući naredak potrebno da se ponuda ove vrste proizvoda osiguranja dalje razvija, kao i da je neophodan nastavak aktivnosti svih učesnika (organizatora) usmjeren na: 1) analiziranje efekata i načina razvoja postojećeg modela subvencije premije osiguranja, 2) dalju edukaciju i informisanje poljoprivrednika o proizvodima koje društva za osiguranje nude, i 3) sagledavanje potreba poljoprivrednika u pogledu pokrića rizika sa kojima se poljoprivreda kao privredna grana suočava, a koji sada nijesu uključeni u osnovni paket koji je u ponudi, čime će se omogućiti kreiranje proizvoda koji zadovoljavaju potrebe karakteristične za crnogorske poljoprivrednike.

6- Izlaganje Branka Vujovića predsjednika Savjeta agencije za nadzor osiguranja

- Izlaganje ministra Prof. dr Petra Ivanovića na Konferenciji o osiguranju u poljoprivredi

- Izlaganje Radenka Purića predsjednika skupštine Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore

- Izjava Nedjadi Icera predstavnika turskog osiguravajuceg pula

- Izjava Marijane Lemić Saramandić predstavnice osiguravajućeg drustva Europa Re

- Izjava Joaquin Toro predstavnika Svjetske banke

- Izjava Rada Rajkovića predsjednika Nacionalnog udruženja vinara i vinogradara

- Izjava Budimira Brajovića poljoprivrednog proizvođača

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map