ANO vijesti

Obavještenje o rezultatima polaganja stručnog ispita za posrednike, odnosno zastupnike u osiguranju, održanog dana 27. novembra 2017. godine, na Univerzitetu Donja Gorica, Podgorica.

Obavještavaju se kandidati koji su u ponedeljak, 27. 11. 2017. godine, polagali stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju, da rezultate polaganja mogu pogledati OVDJE.

Kandidati mogu izvršiti uvid u svoj rad i uputiti pisani prigovor ispitnoj komisiji, adresiran na predsjednika komisije, najkasnije do srijede 06. 12. 2017. godine. Za uvid u test potrebno je prethodno dogovoriti termin sa sekretarom komisije, Sandom Senić, na broj telefona +382 20 513 502.

Saopštenje: Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja prisustvovali su konferenciji „Current challenges for insurance markets and supervision in the Central, Eastern and South Eastern European region“ koja se održala 12 i 13. oktobra 2017. godine u Beču

10102017 fma 317Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije, Biljana Pantović, direktorica i Lidija Drobnjak, pomoćnik direktora su prisustvovali konferenciji „Current challenges for insurance markets and supervision in the Central, Eastern and South Eastern European region“ koja se, u organizaciji austrijskog supervizora finansijskih usluga Finanzmarktaufsicht (FMA), održala 12 i 13. oktobra 2017. godine u Beču. Na konferenciji je, između ostalog, bilo riječi o budućim izazovima koji se nameću pred industriju osiguranja i nadzor u Evropi nakon uvođenja Solventnosti II, iskustvima liberalizovanih tržišta autoosiguranja, klimatskim promjenama i osiguranju od prirodnih katastrofa, poslovnim modelima i prozvodima u osiguranju i novom fokusu na zaštiti potrošača.

Saopštenje: Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije, Biljana Pantović, direktorica i Lidija Drobnjak, pomoćnik direktora su boravili u radnoj posjeti Udruženju osiguravača Austrije (VVO)

IMG 2812 VVo

Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije, Biljana Pantović, direktorica i Lidija Drobnjak, pomoćnik direktora su dana 11. oktobra 2017. godine boravili u radnoj posjeti Udruženju osiguravača Austrije (VVO). Tokom bilateralne posjete razgovaralo se o trendovima i razvojnim potencijalima tržišta osiguranja Crne Gore, pokazateljima poslovanja austrijskih osiguravača u Crnoj Gori, novinama u izradi zakonske i podzakonske regulative u Crnoj Gori, trendovima na austrijskom tržištu osiguranja, austrijskom iskustvu u procesu implementacije Solventnosti II kao i o izazovima u procesu pripreme za primjenu Direktive o distribuciji proizvoda.

 

Obavještenje: Odlaže se rok za dostavu mjesečnih i kvartalnih izvještaja koji Društva za osiguranje dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja

Zbog tehničkih problema u radu sistema za elektronsko izvještavanje, koji Društva za osiguranje koriste za popunjavanje izvještaja, u skladu sa važećim Pravilnikom o sadržini izvještaja, obavještenja i drugih podataka koji se dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja i o načinu i rokovima njihovog dostavljanja, Agencija odlaže rok za dostavu izvještaja koji se dostavljaju u mjesecu oktobru.

O novom roku i statusu otklanjanja problema u radu navedenog servisa, Društva će biti naknadno obaviještena na internet stranici Agencije.

Saopštenje: Agencija za nadzor osiguranja objavljuje Pravilnik o sadržini izvještaja, obavještenja i drugih podataka koji se dostavljaju ANO i o načinu i rokovima njihovog dostavljanja i Pravilnik o bližim uslovima za prenos poslova društava za osiguranje

Savjet Agencije za nadzor osiguranja je na 229. sjednici, održanoj dana 29. 09. 2017. godine, usvojio Pravilnik o sadržini izvještaja, obavještenja i drugih podataka koji se dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja i o načinu i rokovima njihovog dostavljanja i Pravilnik o bližim uslovima za prenos poslova društava za osiguranje. Navedeni pravilnici su objavljeni u "Službenom listu Crne Gore" br. 63/17 od 04. 10. 2017. godine.

Tekst Pravilnika o sadržini izvještaja, obavještenja i drugih podataka koji se dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja i o načinu i rokovima njihovog dostavljanja ("Sl. list CG", br. 63/17 od 04.10.2017. godine) možete preuzeti OVDJE.

Priloge za Pravilnik o sadržini izvještaja, obavještenja i drugih podataka koji se dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja i o načinu i rokovima njihovog dostavljanja (Prilog I, Prilog II, Prilog III, Prilog IV) u zipovanom obliku možete preuzeti OVDJE.

Tekst Pravilnika o bližim uslovima za prenos poslova društava za osiguranje ("Sl. list CG", br. 63/17 od 04.10.2017. godine) možete preuzeti OVDJE.

Saopštenje: Predstavnici Finanzmarktaufsicht (FMA) - austrijskog supervizora finansijskih usluga, na čelu sa g-dinom Braumüllerom, direktorom supervizije osiguranja, boravili su u radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore

Slika fma

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore , gospodin Vujović, susreo se danas sa predstavnicima Finanzmarktaufsicht (FMA) - Supervizora finansijskih usluga Austrije, na čelu sa gospodinom Braumüllerom, direktorom supervizije osiguranja i penzionih fondova, koji sa saradnicima boravi u  trodnevnoj radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore (ANO).

Tokom posjete predstavnici FMA i ANO su razmijenili informacije o trendovima na tržištu osiguranja u 2016. i 2017 godini i o aktuelnim pitanjima u radu supervizora osiguranja. Najznačajnije teme koje su razmatrane  odnose se na  transponovanje i implementaciju direktive Solventnost II, kao i na uticaj okruženja niskih kamatnih stopa na poslovanje društava koja obavljaju djelatnost životnog osiguranja. Posebna pažnja posvećena je poslovanju društava za osiguranje u Crnoj Gori koja su  u vlasništvu austrijskih grupa.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom izuzetnom saradnjom Supervizora finansijskih usluga Austrije i Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore i definisani su pravci  za dalji razvoj  međuinstitucionalne  saradnje.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map