Intervju direktorice Agencije za nadzor osiguranja Biljane Pantović za dnevne novine “Pobjeda” od 27. januara 2015. povodom izmjene sistema tarifa premija AO.

Od 1. februara ove godine svi građani koji produžavaju polisu osiguranja autoodgovornosti dobiće popust na osnovnu premiju od pet odsto – odlučeno je na sjednici Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 

Iznos popusta  zavisi od tarifne grupe u kojoj se nalazi vozilo, a oni koji prvi put zaključe osiguranje plaćaju puni iznos premije, odnosno nemaju popust. U prvoj tarifnoj grupi, u kojoj su putnička vozila, popust se, recimo, kreće od 4.30 do 15 eura. U drugoj tarifnoj grupi, u kojoj su teretna vozila, popust se kreće od 8.92 do 49.34 eura. Tarifne grupe za putnička vozila zavise od snage motora. Ako je snaga motora, primjera radi, 55.66 KV njegova osnovna premija je bila 156 eura. Nakon popusta će biti 148.25 eura – objasnila je za Pobjedu izvršna direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović i dodala da nije promijenjena osnovna bruto premija.

 

Savjet je usvojio i izmjene i dopune sistema tarifa korisnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima, a uspostavljen je i sistem 13 premijskih razreda. Prvi put u Crnoj Gori počeće sa primjenom sistem bonus – malus i svi građani će biti razvrstani u premijski razred PR6, a nezavisno od šteta koje su imali u prethodnom periodu, dobiće popust na osnovnu premiju od pet odsto. Uspostavljen je sistem od 13 premijskih razreda sa osnovnim razredom PR7, gdje je osnovna premija 100 posto. U zavisnosti od toga, lica koja imaju polisu osiguranja autoodgovornosti biće pomjerana kroz šest premijskih razreda sa popustom maksimalno do 30 odsto iz godine u godinu i sa doplatom na premiju do maksimalno 110 posto, u zavisnosti od osnovne premije – objasnila je Pantović.

 

Ona je kazala da će korisnici motornih vozila koji imaju osiguranje od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima biti razvrstani u PR6 sve do početka rada informacionog sistema.

- Informacioni sistem će se nalaziti u Nacionalnom birou osiguravača i biće to jedinstvena baza koja će sadržati sve polise autoodgovornosti koje postoje na crnogorskom tržištu. U njemu će biti i podaci o štetama koje su nastale u prethodnom jednogodišnjem periodu. U zavisnosti od toga da li je lice imalo štetu i koliki broj biće razvrstano po razredima – objasnila je direktorica. U slučaju da u jednogodišnjem periodu lice nije imalo štetu, ono će prilikom obnavljanja osiguranja biti razvrstano u razred PR5 i dobiti dodatnih pet odsto popusta na premiju. Zavisno od broja šteta zavisiće i u kojem će razredu biti svrstano za doplatak na premiju – kazala je Pantović.

 

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map