Datum 11. februar 2015. godine :Predsjednik Savjeta Agencije, gdin Branko Vujović, sa saradnicima boravio je u jednodnevnoj posjeti austrijskom finansijskom relugatoru (FMA)-Finanzmarktaufsicht (FMA)

Predsjednik Savjeta Agencije, gdin Branko Vujović, sa saradnicima boravio je  danas u jednodnevnoj posjeti austrijskom finansijskom relugatoru (FMA)-Finanzmarktaufsicht (FMA) . Tom prilikom susreo se sa direktorom supervizije osiguranja i penzionih fondova i alternativnim predsjedavajućim Odbora Supervisora EIOPA-e (Board of Supervisors of the European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA),gdinom  Peter Braumüllerom, sa saradnicima.

20150211 150439 FMA

Na sastanku je bilo riječi o stanju i trendovima na tržištu osiguranja Crne Gore i Austrije, kao i o aktivnostima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pregovora sa Evropskom Komisijom u dijelu harmonizacije crnogorskog zakonodavstva sa acquis communautaire EU, kao i dalji planovi u regulativi u dijelu osiguranja.

Tom prilikom austrijski regulator istakao je važnost analize usklađenosti crnogorskih propisa sa propisima EU u dijelu čuvanja profesionalne tajne koja je od naročitog značaja za funkcionisanje koledža supervizora, kojima Crna Gora prisustvuje već treću godinu. Navedena analiza koju je Agencija za nadzor osiguranja Crne Gore izvršila tokom 2014. godine u saradnji sa EIOPA, pokazala je visok stepen usklađenosti propisa u ovom dijelu, što će olakšati dalju nesmetanu razmjenu informacija o poslovanju osiguravača koji su dio grupe osnovane na teritoriji EU, a posluju i u Crnoj Gori.

Na sastanku je takođe razgovarano i o izazovima koji su pred austrijskim osiguravačima u postupku primjene Solventnosti II. Navedeni bilateralni susret nastavak je dugogodišnje saradnje, pa je ovom prilikom razgovarano i o daljim modelima saradnje dva supervizora.“ 

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map