SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

20190723 132030

Susret Andrijašević – Braumiler 

Zajedničkim aktivnostima i saradnjom do kvalitetnijeg nadzora

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Uroš Andrijašević, zajedno sa saradnicima, sastao se danas u Podgorici sa direktorom supervizije osiguranja austrijskog regulatora finansijskih usluga - FMA, Piterom Braumilerom.

 Tokom sastanka razmijenjene su informacije o rezultatima koje je sektor osiguranja ostvario u Crnoj Gori i Austriji u prethodnoj i dosadašnjem dijelu tekuće godine. S tim u vezi, pozdravljen je progres koji sektor osiguranja ostvaruje u obje zemlje, a naročito je ukazano na činjenicu da je bruto premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine u Crnoj Gori veća za 13 procenata u odnosu na uporedni period prethodne godine.

 ‘’Veoma cijenimo spremnost austrijskog regulatora da pruži svu neophodnu podršku Agenciji za nadzor osiguranja, naročito u kompleksnom i zahtjevnom procesu prilagođavanja novom regulatornom okviru Solventnost 2, koji je naša zemlja u obavezi da primjenjuje danom članstva u EU. Osim toga, iskustva koja Agencija za nadzor osiguranja ima u dijelu zajedničkih kontrola poslovanja austrijskih društava u Crnoj Gori koje su sprovedene sa predstavnicima FMA, značajna su za efikasniji i sveobuhvatniji nadzor nad poslovanjem tržišta osiguranja. Drago nam je da je prihvaćena naša inicijativa za ponovnu zajedničku kontrolu subjekata nadzora, vjerovatno već u narednoj godini’’, istakao je Andrijašević.

 Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima na sprovođenju prve Kvantitativne studije uticaja, koja će do kraja godine biti sprovedena u Crnoj Gori, zatim o brojnim normativnim aktivnostima kad je sektor osiguranja u pitanju, te posebno o pokazateljima poslovanja austrijskih osiguravajućih kompanija u Crnoj Gori, kao i rezultatima nadzora nad radom i poslovanjem tih kompanija.

Načelno je dogovoren rad na izmjenama i dopunama Memoranduma o razumijevanju, kao i brojnim drugim modalitetima saradnje, uključujući razmatranje programa privremene razmjene zaposlenih između dva regulatorna organa.

 

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map