Obavještenje: sastanak crnogorskog i hrvatskog regulatora tržišta osiguranja

ANO HANFAPredsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević, zajedno sa saradnicima, sastao se u Zagrebu sa dr Ante Žigmanom, predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga( HANFA ).

Razmijenjene su informacije o stanju na tržištu osiguranja Crne Gore i Hrvatske, kao i aktivnosti na polju normativnih procesa u oblasti regulacije osiguranja. S tim u vezi, Uroš Andrijašević je posebno apostrofirao i zahvalio na pomoći i podršci koju je Agencija za nadzor osiguranja imala od Hanfe u postupku izrade radne verzije Zakona o osiguranju, kojim će se domaći regulatorni okvir uskladiti sa EU normativom u ovoj oblasti.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o ulozi regulatora u postupku jačanja finansijske pismenosti stanovništva, gdje su sa crnogorske strane prezentovane aktivnosti na izradi Komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori, a sa hrvatske strane već implementirani projekti koji mogu koristiti i Crnoj Gori.

Osim toga, predmet razgovora bili su i propisi kojim se bliže definiše uloga regulatora u postupku sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, kao i razmjena informacija na polju normativnog uređenja ulaganja i deponovanja sredstava tehničkih rezervi društava za osiguranje.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map