Održan okrugli sto ”Međunarodni standard finansijskog izvještavanja 17 ‘’Ugovori o osiguranju’’ - primjena i izazovi''

Agencija za nadzor osiguranja organizovala je okrugli sto na temu ”Međunarodni standard finansijskog izvještavanja 17 ‘’Ugovori o osiguranju’’ - primjena i izazovi''.

Okrugli sto je organizovan u cilju razmatranja ključnih izazova u procesu pripreme crnogorskog sektora osiguranja za primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 17 – Ugovori o osiguranju, a takođe i primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9 – Finansijski instrumenti, posebno sa aspekta neophodnih resursa, koordinacije i saradnje svih relevantnih institucija i aktera na tržištu osiguranja, kao i adekvatnog vremenskog okvira za punu primjenu standarda.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Uroš Andrijašević istakao je da se, nakon 2016. godine kad su evropski osiguravači uz velike napore implementirali novi regulatorni režim Solventnost II, 2017. godine novi izazov našao pred svjetskim osiguravačima, u vidu usaglašavanja konačnog teksta IFRS 17 – Ugovori o osiguranju. Naglasio je da se radi o standardu čiji su procijenjeni troškovi na nivou toškova za implmentaciju Solventnost II regulatornog okvira, te da se radi o veoma zahtjevnom procesu za sve osiguravajuće kompanije.

Tokom radnog dijela okrulog stola učesnicima se obratila generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa i revizora Crne Gore, Anastasija Boljević, prezentacijom na temu ''Osnovna načela IFRS 17 i povezanost sa IFRS 9''.

Učesnici okruglog stola bili su u prilici da se upoznaju i sa iskustvom Republike Hrvatske po pitanju pripreme za primjenu standarda, od strane Luke Matošića, rukovodioca Radne grupe Hrvatskog ureda za osiguranje za pripremu i prilagođavanje IFRS 17, kao i Ire Štivić iz Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA).

Osim toga, Biljana Pantović iz Agencije za nadzor osiguranja je učesnicima okruglog stola predstavila rezultate ankete koju je Agencija za nadzor osiguranja sprovela među crnogorskim osiguravačima, a po kojima je jedinstven stav svih crnogorskih osiguravača da bi primjenu i IFRS 17 i IFRS 9 (samo za sektor osiguranja), trebalo odložiti do 2026. godine.

Analizirajući iskustva drugih zemalja regiona Jugoistočne Evrope (prije svega Hrvatske i Slovenije) koje će IFRS 17 primjenjivati počev od 1. januara 2023. godine, a u kojima je proces intenzivne pripreme za primjenu navedenog standarda trajao nekoliko godina, kao i iskustvo Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj je nedavno postignut međuinstitucionalni dogovor da se primjena IFRS 17 odloži za 2026. godinu, glavni zaključak okruglog stola je da se nadležnim tijelima uputi inicijativa za odlaganje primjene IFRS 17, kako bi se u međuvremenu tržište dodatno pripremilo za punu primjenu standarda. S tim u vezi, dodatna inicijativa odnosiće se i na odlaganje primjene IFRS 9 (isključivo za sektor osiguranja) do trenutka primjene IFRS 17, jer je zajednička ocjena svih aktera na crnogorskom tržištu osiguranja da bi primjena IFRS 9 ranije u odnosu na IFRS 17 pričinila probleme društvima za osiguranje u računovodstvenom dijelu, a da slična praksa ne postoji. U međuvremenu, radni tim sačinjen od predstavnika Agencije za nadzor osiguranja, Udruženja Nacionalni biro osiguravača, društava za osiguranje i Crnogorskog aktuarskog društva pripremio bi i sprovodio detaljan akcioni plan do pune primjene IFRS 17 i IFRS 9.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map