ANO vijesti

Saopštenje: Predsjednik Savjeta Agencije, Branko Vujović, sa saradnicima, prisustvovao je 10. zasjedanju konferencije supervizora za oblast osiguranja zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEE)

Predsjednik Savjeta Agencije, Branko Vujović, sa saradnicima, prisustvovao je 10. zasjedanju konferencije supervizora za oblast osiguranja zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEE), koja je održana 02. oktobra 2015.godine u Trebinju, u organizaciji Agencije za osiguranje Republike Srpske.

Na konferenciji se razgovaralo o sljedećim temama:

•            Kriterijumi za lica koja su kandidati za članstvo u odborima direktora, kao i lica koja su nosioci ključnih funkcija u društvu za osiguranje;

•            Nadzor nad zastupnicima i  posrednicima u osiguranju, kao i očekivane promjene u zakonodavstvu EU u vezi intermedijacije u osiguranju;

•           Razmjena iskustava u vršenju neposrednog nadzora, sa osvrtom na način i metodologiju vršenja nadzora, kriterijumi odabira kompanije koja će biti predmet nadzora, učestalost u vršenju nadzora, vrste nadzora, kao i mjere koje su mogu preduzeti u postupku nadzora itd;

•            Monitoring nad radom i provjera kvaliteta rada eksterne revizije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici više od 10 institucija nadležnih za nadzor u oblasti osiguranja u ovom regionu, kojom prilikom su razmjenjivana dosadašnja iskustva i izazovi koji stoje pred regulatorima u predstojećem periodu.

Saopštenje: Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Slovenije boravili u radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore

imageSlovenija

Predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Slovenije, Sergej Simoniti, direktor Agencije , Tina Toman Pfajfar, pomoćnik direktora za Sektor nadzora i Bernarda Rutar, pomoćnik direktora za sektor pravnih poslova, boravili su u radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore.

Tokom posjete konstatovano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom crnogorskog i slovenačkog regulatora na tržištu osiguranja. Predstavnici dva supervizora su razmijenili informacije o trendovima na tržistima osiguranja i poslovanju društava za osiguranje koja su u većinskom vlasništvu slovenačkih kompanija  i  izazovima koji su pred  supervizorima osiguranja i osiguravačima u postupku primjene Solventnosti II. Definisane su nove oblasti saradnje koje ce biti realizovane u narednom periodu, a posebno u domenu zajedničkog  nadzora.

 

Saopštenje: Predstavnici Finanzmarktaufsicht (FMA) - austrijskog supervizora finansijskih usluga, na čelu sa g-dinom Braumüllerom, direktorom supervizije osiguranja, boravili su u radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore.

FMA

Predstavnici Finanzmarktaufsicht (FMA) - austrijskog supervizora finansijskih usluga, na čelu sa g-dinom Braumüllerom, direktorom supervizije osiguranja i penzionih fondova, boravili su danas u radnoj posjeti Agenciji za nadzor osiguranja Crne Gore. Predstavnici FMA i Agencije za nadzor osiguranja su razmijenili informacije o  trendovima na tržištu osiguranja u 2014. i 2015. godini i o aktuelnim pitanjima i izazovima u radu supervizora, među kojima se kao najznačajnije izdvaja usklađivanje  regulative i primjena EU ACQUIS-a, a posebno direktive  Solvency II . Primjena kompletne regulative Solventost II  u Evropskoj Uniji  počinje 1. januara 2016. godine,  nakon izuzetno složenih i obimnih priprema koje su trajale od 2009.  godine.

Na sastanku je takođe razgovarano i o poslovanju društava za osiguranje  u vlasništvu austrijskih grupa koja posluju u Crnoj Gori  i o daljem razvoju saradnje dva supervizora.

Obavještenje o polaganju stručnog ispita, za obavljanje poslova zastupanja, odnosno posredovanja u osiguranju

Obavještavaju se kandidati koji su u četvrtak, 09. 07. 2015. godine, polagali stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju, da rezultate polaganja mogu pogledati OVDJE.

Kandidati mogu izvršiti uvid u svoj rad i uputiti pisani prigovor ispitnoj komisiji, adresiran na predsjednika komisije, najkasnije do 27. 07. 2015. godine. Za uvid u test potrebno je prethodno dogovoriti termin sa sekretarom komisije, Anom Desotović, na broj telefona  +382 20 513 502.

Obavještenje: Nacrt Pravilnika o bližem sadržaju izvještaja spoljnjeg revizora na finansijske izvještaje društava za osiguranje na javnoj raspravi

Agencija za nadzor osiguranja je izradila predlog Pravilnika o bližem  sadržaju izvještaja spoljnjeg revizora na finansijske izvještaje društava za osiguranje . Svi komentari, prijedlozi i sugestije na predloženi pravilnik mogu se dostaviti Agenciji za nadzor osiguranja na adresu: ul. Moskovska 17A M/C1, Podgorica, fax: +382 20 513 503 i e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., najkasnije do četvrtka, 30. jula 2015 godine.

Nacrt Pravilnika o bližem sadržaju izvještaja spoljnjeg revizora na finansijske izvještaje društava za osiguranje možete preuzeti ovdje.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map